Skip to main content

Telefoni för företag med mjukvara

Softphone – du har kanske hört uttrycket förut? Som du säkert kan förstå av namnet så har Softphone med telefoni att göra. Telefoni för företag, för att vara mer specifik. Ordet Softphone har också blivit något man hör företagare prata om när de vill skryta om att de valt en smartare telefonilösning. Detta gäller alltså inte en viss typ av telefon, utan en programvara som gör det möjligt att ringa och ta emot samtal via en internetanslutning i stället för via en fast telefon.

Softphone – en mjuk telefon för företag via din dator 

Så vad är en softphone? Enkelt uttryckt är en softphone en telefon i din dator. I princip är en softphone en telefon som gör det möjligt att ringa via internet via en dator eller annan ”smart” enhet. Som namnet antyder består telefonen av mjukvara, ett användargränssnitt som gör att du kan ange telefonnummer, svara och ringa samtal. I en sådan ”mjuk telefon” kan du enkelt hantera ett stort antal samtal och hantera alla nödvändiga växelfunktioner.

Softphonen skapades redan 1995

Vad många inte vet är att tekniken bakom softphone har funnits under en längre tid. Faktum är att den första softphonen skapades redan 1995 av VocalTec. Det var dock inte förrän i början av 2000-talet som softphones började bli mer populära. Detta var ungefär samtidigt som VoIP (Voice over Internet Protocol) också blev mer allmänt tillgängligt. Men vad är en Softphone egentligen? Och varför ska man använda en Softphone istället för en mobil eller en vanlig bordstelefon?

I korthet är en softphone en mjukvara som körs på en stationär- eller bärbar dator, surfplatta eller smartphone. Den gör det möjligt att ringa över Internet via VoIP-tekniken. Den tar alltså bort behovet av en fysisk telefon och gör att du kan ta emot och hantera samtal, sköta kontakter, enkelt söka efter kollegor, ringa och chatta med kollegor och se om dina kollegor är tillgängliga. Allt via datorn eller telefonen. En softphone är alltså lite som en vanlig telefon. Fast mycket mer. Att byta till en mjukvarubaserad telefonilösning innebär att du är bättre rustad för att arbeta på ett modernt sätt. Och det har många fördelar.

Ring från hela världen från din dator 

En viktig fördel med att använda en softphone är den låga kostnaden. Genom att använda din dator eller mobil för att ringa samtal slipper du de höga kostnader som är förknippade med en fysisk skrivbordstelefon. VoIP-samtal är ofta gratis eller mycket billiga. En annan fördel är att kan du ta med dig din softphone vart du än går. Om du har en bärbar dator kan du ringa och ta emot samtal från var som helst i världen med en internetanslutning. Detta är perfekt om du arbetar på distans eller ofta är på resande fot. En ytterligare fördel är det breda utbudet av funktioner som ingår.

Några av de mest populära funktionerna är:

  • HD-röst och videosamtal
  • Konferenssamtal
  • Vidarekoppling av samtal
  • Inspelning av samtal
  • Integrering med CRM-programvara

Som du ser finns det många skäl att byta till en mjuk telefonlösning. En softphone ger dig också större flexibilitet när det gäller egenskaper och funktioner. Med de flesta skrivbordstelefoner, är du begränsad till telefonens funktioner. Men med en ”mjuk telefon” kan du skräddarsy programvaran efter dina specifika behov och krav. Tänk på att använda rätt headset som är bekvämt och har bra ljudkvalitet.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att softphone är:

  • en telefon i datorn
  • använder ofta VoIP
  • fungerar bäst tillsammans med avsedda headsets
  • perfekt för dig som redan jobbar mycket vid datorn
  • kostnadseffektiva

Vill du veta mer om softphones och hur de kan förbättra för dig och ditt företag? Kontakta oss då idag så ger vi dig gärna råd.